NAV ellenőrzési irányelvek 2011-re – Célkeresztben a KKV-k és a transzferár

Idén is nyilvánosságra hozta az év során kiemelten figyelendő területeket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (a továbbiakban: NAV). A legnagyobb újdonság, hogy idén a multinacionális vállalkozások mellett a kis- és középvállalkozásoknál is kiemelten vizsgálni fogják a kapcsolt vállalkozások közötti ügyleteket, transzferárakat.

A kisvállalkozások ugyan nem kötelesek transzferár-dokumentációt készíteni, mégis figyelniük kell arra, hogy a kapcsolt vállalkozásaikkal történő ügyleteikben (bizonyos törvényben megengedett kivételektől eltekintve) a piaci árat alkalmazzák. A dokumentáció hiánya miatt őket nem érinti a 2 millió forintos mulasztási bírság, viszont, ha nem a piaci árakat alkalmazzák, és emiatt eltér az adózás előtti eredményük, akkor nekik is korrigálniuk kell az adóalapjukat az alkalmazott és a piaci ár különbségével, ellenkező esetben adóbírsággal, illetve késedelmi kamattal számolhatnak.  A középvállalkozások viszont az általános szabályok szerint nem is tekinthetnek el a transzferár-dokumentáció elkészítésétől sem, és ezt idén a NAV kiemelten is ellenőrizni fogja.

További ellenőrzési terület lesz idén többek között a reklámköltségek elszámolása, a tőzsdei ügyletek, a magánszemélyeket terhelő különadók, az illegális szerencsejáték szervezői tevékenységek, valamint a vagyonosodási vizsgálatokra is ismét nagyobb hangsúly kerül.  Új feladatként jelenik meg az adóhatóság palettáján a vállalkozás érdekeit tartósan szolgáló tulajdoni részesedést jelentő befektetés vásárlásának vagy értékesítésének vizsgálata.

Továbbra is a szolgáltató szektorban tevékenykedők számíthatnak a legnagyobb figyelemre a NAV részéről, kiváltképp a gépjármű-kereskedők, nagykereskedők, építményüzemeltetők, vezetői tanácsadást végzők. Emellett az ipar és a mezőgazdaság egyes ágazataiból is „szemezget” majd az adóhatóság (pl. élelmiszergyártás, feldolgozás, tartósítás, erdőgazdálkodás).

Megmaradtak továbbá a már klasszikussá vált, kiemelt feladatok:

  • jogelőd nélkül alakult gazdasági társaságoknál az adószám megállapítását követő 90 napon belül végrehajtott helyszíni vizsgálatok;
  • kockázati tényezőként értékelhető székhelycímeken végzett helyszíni ellenőrzések;
  • bejelentés nélküli gazdasági tevékenység, foglalkoztatás feltárása, számla- és nyugtaadási kötelezettség teljesítésének vizsgálata.