Széchenyi Pihenő Kártya – megjelentek az első részletek

A 2010. végén elfogadott adótörvény-változások egyik meglepő újdonsága volt a Széchenyi Pihenő Kártya („SZÉP-kártya”) bevezetésének ötlete, amellyel a már-már elavult utalványos rendszer felváltását célozta meg a jogalkotó. A részletekről akkor még nem sokat lehetett tudni, végül  2011. április 12-én jelent meg a Magyar Közlönyben a Kormány 55/2011. (IV. 12.) Korm. rendelete, mely a SZÉP-kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályait tartalmazza. Az alábbiakban a legfontosabb részleteket foglaltuk össze.

A kártyára maximum 300 ezer forintos keret kérhető, amely összeget csupán 16%-os munkáltatói szja (1,19-szeres alapra vetítve) terhel, és nincs eho-fizetési kötelezettség. (A munkáltató a 300 ezer forintos kereten felül is utalhat a kártyára, de ezt az összeget az egyéb jövedelmekkel azonos járulékok terhelik.) A kártya az alábbi igénybevételére lesz alkalmas:

a) szálláshely-szolgáltatás (TEÁOR 55.10., 55.20., 55.30., 55.90.),
b) éttermi és mozgó vendéglátás (TEÁOR 56.10.),
c) belföldi utazásszervezés (TEÁOR 79.12.-bõl belföldi elõre összeállított utazási csomagok értékesítése),
d) egyéb humán-egészségügyi ellátás (TEÁOR 86.90.),
e) elõadó-mûvészet (TEÁOR 90.01.),
f) múzeumi tevékenység (TEÁOR 91.02.),
g) növény-, állatkert és természetvédelmi terület mûködtetése (TEÁOR 91.04.),
h) vidámparki, szórakoztatóparki tevékenység (TEÁOR 93.21.),
i) máshová nem sorolt egyéb szórakoztatás, szabadidõs tevékenység (TEÁOR 93.29.),
j) fizikai közérzetet javító szolgáltatás (TEÁOR 96.04.),
k) testedzési szolgáltatás (TEÁOR 93.13),
l) egyéb sporttevékenység (TEÁOR 93.19-bõl verseny- és lovaglóistállók tevékenysége).

Az elfogadóhelyek is elvileg jobban járhatnak majd, hiszen a költségeket mindössze 1,5%-os jutalékfizetési kötelezettség terheli, valamint rögtön a pénzükhöz juthatnak, ellentétben az üdülési csekkel, ahol a számlák beküldése és elbírálása után küldték vissza a pénzt.

A jövő év folyamán még egyszerre lehet majd használni az üdülési csekket és a SZÉP-kártyát, előbbi azonban 2012. december 31-én megszűnik, ezután már fizetni sem lehet majd vele. Az új kártya megjelenésében a bankkártyához fog hasonlítani, valamint a közeli hozzátartozók társkártyát is igényelhetnek, amivel a tulajdonoséval megegyező jogosultságokat szereznek. Ennek díja az első társkártya esetében 0 Ft, minden további igényléskor maximum 1500 Ft. A Minisztérium a hazai turizmus fellendülését (30-35%-os bővülését) várja a kártya bevezetésétől 3-5 éves távlatban.

A SZÉP-kártya nagy előnye az üdülési csekkel szemben, hogy a fizetéskor nincs címletekhez kötve az ügyfél, illetve nem indulhat el vele másodlagos, illegális kereskedelem, amely az üdülési csekknél sajnos sokszor megfigyelhető volt. A használathoz POS terminál (kártyaolvasó), vagy internetes kapcsolat szükséges, amelynek elterjedését szintén jótékonyan segítheti a kártya bevezetése.

További információkért a SZÉP-kártyáról KATTINTSANAK IDE.